Waarom een pinband verbannen moet worden.

Waarom een pinband verbannen moet worden.

Je hebt ze misschien al eens gezien, je hebt ze misschien al eens gebruikt, je hebt ze misschien al eens aangeraden… Pinbanden oftewel “prong collars”. Voor sommige hondentrainers is het één van de grootste frustraties in ons vak, voor sommige trainers is het een soort van heilige graal.

Wat doet de pinband?

Een pinband zou de correctie van de moeder moeten nabootsen. Het is een verbeterde, meer pijnlijke versie van de wurgketting. Met de pinband zou je een fantastisch hulpmiddel in handen hebben om correcties uit te delen en het trekken aan de lijn af te leren, juist? NEEN!

Wurgkettingen werken zelden en vaak verkeerd.

De reden waarom wurgkettingen niet voldoende werken, is omdat honden leren anticiperen. Ze leren de snok op te vangen door zich al op te spannen op voorhand. Ze wennen ook aan de constante druk die ze voelen als ze trekken. Ze zijn vaak heel gemotiveerd om te trekken aan de lijn. Dit kan zijn voor bij een andere hond of persoon te geraken, om achter een dier aan te zitten of om gewoon vooruit te geraken. Helaas is die motivatie vaak veel groter dan de onaangename constante druk die ze hierdoor voelen.

Niet alleen mentale, maar ook fysieke schade.

Een wurgketting kan serieuze fysieke schade toebrengen aan jouw hond! Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste, tastbare redenen om ze niet te gebruiken. Belangrijke fysieke schadegevallen zijn kwetsuren ter hoogte van de nek en ruggenwervels, verhoging in de oogdruk of zelfs schildklierproblemen. Een pinband kan ook ernstige verwondingen veroorzaken, zeker als je je hond eraan ophangt in de lucht tot als hij opgeeft.

Wat kunnen we doen?

Laten we ons verenigen en voor eens en altijd de pinband verbannen. Laten we een duidelijke boodschap zenden naar Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts! De bal is aan het rollen. Teken de petitie hier en/of deel dit artikel op facebook!

Lees het volledig artikel van Sedrick Vangronsveld op Kwispeltherapie.